Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού του Αγίου Αθανασίου για τις συνέπειες που πιθανόν να προκύπτουν σε μια σειρά νοικοκυριών, ως αποτέλεσμα του οικονομικού εγκλήματος των τραπεζών, αλλά και των νέων νομοθεσιών που ψηφίστηκαν, το «Ανοικτό Σχολείο» και ο Δήμος Αγίου Αθανασίου προχώρησαν σε κύκλο ενημερωτικών διαλέξεων σε συνεργασία με τη Χρηματοοικονομικό Αναλύτρια και Σύμβουλο Αφερεγγυότητας, κα. Νάγια Κκούφου, κατά το μήνα Μάρτιο.
Θέμα της πρώτης συνάντησης, τα Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής (Συναινετικά, Μη συναινετικά και Συντονισμένα). Η ομιλήτρια Νάγια Κκούφου, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Δήμαρχο Αγίου Αθανασίου κ. Κυριάκο Χατζηττοφή για τη συνεργασία, επικεντρώθηκε αρχικά στο πλαίσιο αφερεγγυότητας που δεν είναι άλλο από διάφορους νόμους με στόχο οι αφερέγγυοι να μετατραπούν σε φερέγγυους και αφορά όλα τα χρέη, ακόμα και αυτά σε εμπορικούς πιστωτές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής, τις προτάσεις αναδιάρθρωσης βάσει του νόμου, για να μπορεί έτσι ο δανειολήπτης να πληρώνει και να ξοφλάει τα χρέη του, είτε αυτά είναι συναινετικά, μη συναινετικά ή συντονισμένα. Σκοπός τους όπως ανέφερε η κα Κκούφου είναι η διατήρηση της κύριας κατοικίας, όπου είναι εφικτό, η μέγιστη δυνατή εξόφληση των πιστωτών και η φερεγγυότητα. Ακολούθως δόθηκε έμφαση στα οφέλη των δανειοληπτών από τα Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και αναλύθηκαν τα δικαιώματα των δανειοληπτών και των πιστωτών, οι υποχρεώσεις του χρεώστη και τα κριτήρια για τα συναινετικά, νη συναινετικά και συντονισμένα Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής.
Θέμα της δεύτερης συνάντησης ήταν τα Διατάγματα Απαλλαγής Οφειλών για οφειλές μέχρι 25000 ευρώ και οι Πτωχεύσεις. Η ομιλήτρια, αφού επεξήγησε τον όρο πράξη πτώχευση, προχώρησε στην ανάλυση των κριτηρίων για να αιτηθεί κάποιος πτώχευση, είτε είναι δανειολήπτης, είτε είναι πιστωτής. Ανέφερε δε, ότι η πράξη πτώχευσης μπορεί να σταματήσει αν υπάρξει δόλια μεταβίβαση, δόλια προτίμηση, εκτέλεση με κατάσχεση εμπορευμάτων, αποτυχία ή τερματισμός Προσωπικών Σχεδίων Αποπληρωμής, τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου ή τελικό διάταγμα. Εάν και εφόσον ο δανειολήπτης αδυνατεί να πληρώσει και με την υποθηκευμένη του περιουσία δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη, τότε μπορεί να αιτηθεί την πτώχευση του. Ακολούθως ανέλυσε τα δικαιώματα και προστασίες ενός χρεώστη (δανειολήπτη), όπως για παράδειγμα η αναστολή της διαδικασίας πτώχευσης και η μετάβαση σε προσωπικό σχέδιο αποληρωμής, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι για όσους προβαίνουν σε πτώχευση, μετά από τρία χρόνια επέρχεται η αυτοδίκαιη αποκατάσταση που σημαίνει πλήρης απαλλαγή από τα επαληθεύσιμα και ανεξασφάλιστα χρέη. Δεν απαλλάσσεται όμως κανείς, όπως τόνισε, από τα μη επαληθεύσιμα χρέη. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις υποχρεώσεις του πτωχεύσαντα και στα δικαιώματα των εξασφαλισμένων ή ανεξασφάλιστων πιστωτών.
Στην τρίτη και τελευταία συνάντηση θέμα συζήτησης ήταν οι εγγυητές σε προσωπικά σχέδια αποπληρωμής και σε πτωχευτικές διαδικασίες, ποια τα δικαιώματα τους και οι υποχρεώσεις τους και πως αποπληρώνουν βάσει των αρχών της ίσης μεταχείρισης, διαφάνειας και επιείκειας. Όπως τόνισε ένας εγγυητής έχει δικαιώματα σε σχέση με τις επαληθεύσεις χρέους και δικαιούται επίσης να εγείρει ο ίδιος αγωγή εναντίον του χρεώστη και του συνεγγυητή σε σχέση όμως με το επαληθεύσιμο χρέος.
Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, υπήρχε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι τοποθετούνταν και έθεταν τα ερωτήματα τους στην εισηγήτρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομιλήτρια κα Νάγια Κκούφου κατέχει πτυχίο Διοίκησης επιχειρήσεων με εξειδίκευση τα Χρηματοοικονομικά και είναι πρώην υπάλληλος τράπεζας με εμπειρία σε θέματα δανεισμού τόσο ιδιωτών, όσο και επιχειρήσεων. Σήμερα εξειδικεύεται σε θέματα αναδιαρθρώσεων δανεισμού τόσο φυσικών, όσο και νομικών προσώπων.
Δήμος Αγίου Αθανασίου
13 Απριλίου, 2016
Αφήστε μια απάντηση